Opstart testbak 1.0

Na een avond beraadslaging, experiment en verwondering zijn we tot de volgende inzichten gekomen:

DSC_2367Dit is de bak waarmee we de komende maanden zullen werken. We houden het op ‘testbak 1′, want wie weet maken we nog een grotere. Met deze gemodificeerde bak hebben we een mooie 90 centimeter om mee te werken. Dat volstaat voorlopig.

Op de achtergrond zie je trouwens een gemodificeerd aquarium dat nu dienst doet als insectarium. Een goeie week geleden werd het insectarium opgestart met een dikke laag Nietzsche’s special soil mix en een tiental regenwormen. Ondertussen zijn ook de miljoenpoten verhuisd naar dit comfortabele onderkomen. Zeer binnenkort worden er ook enkele uitverkoren huisjesslakken ondergebracht.

De regenwormen doen het goed en graven gangetjes zoals dat hoort. Wie meer wil weten over het doen en laten van regenwormen kan dit interessant document (pdf) eens lezen. Tot pagina 16 vind je zowat alle algemene informatie over regenwormen. Wie toevallig meer wil weten over bodemerosie mag ook verder lezen.

Tijdens één van onze brainstormsessies overviel ons de volgende vraag: waar houdt een hooiwagen zich eigenlijk mee bezig? En meteen daarop volgend: heeft een hooiwagen potentieel in ons ecosysteem? Deze pagina op de website van Natuurpunt beantwoordt al heel wat vragen. Hooiwagens zijn interessant omdat ze zowat alles eten. Later meer over hooiwagens in de praktijk dus.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Met dit motto in het achterhoofd dachten we ook meteen aan onze kreeftachtige vrienden; landpissebedden. Deze diertjes bewerken net als miljoenpoten de grond en ze vermalen dierlijk en plantaardig materiaal. Ze kweken goed, wat nog eens benadrukt dat we nog een geschikte predator moeten zoeken. Mooi pluspunt: pissebedden hebben kieuwen aan de evolutie overgehouden. Een vochtige bak is dus ideaal. Later meer over hooiwagens EN pissebedden dus.

DSC_2372Maar nu verder over testbak 1.0. Dankzij bovenstaand, vernuftig systeem blijft land en water gescheiden. Dat terwijl vrije waterflow tussen de drainagelaag en het watergedeelte mogelijk blijft.

DSC_2373We zagen dat het goed was, dus niet veel later viel de pientere beslissing om de bak te vullen met regenwater.

DSC_2381Het ondenkbare gebeurde: een deel van de hydrokorrel bleef drijven. Daar hadden we nog niet aan gedacht. Op zich geen probleem want het is niet de bedoeling dat 1. er hydrokorrel in het watergedeelte zit en 2. het water hoger komt dan de drainagelaag. Daarbij komt er nog een heleboel gewicht bovenop de drainagelaag. Het water werd wat troebel door stof van de hydrokorrel. De hydrokorrel vooraf spoelen is misschien een bruikbare tip voor toekomstige CES-bouwers.

In het watergedeelte komt er geen substraat. Althans niet in den beginne. Deze zomer werd, na intensieve kweek van een hele rist kleine waterorganismen in speciaal daarvoor aangepaste kweekbakken, duidelijk dat substraat uit zichzelf gevormd zal worden.

De komende maand worden de insecten onze voornaamste bezigheid, aangezien de winter voor de deur staat. Spannend!

Advertenties

Een gedachte over “Opstart testbak 1.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s